Skip to main content

Zo gebruik je de oorleesbox / repocase

Onderbouw (1, 2 en 3)

In de kleutergroep gebruik je de repocase voor de volgende doeleinden:

Kindgesprekken

Neem kindgesprekken op en focus je op het gesprek zoals je dat altijd al deed. Luister daarna samen terug en praat over de spreektaal van kinderen. Met deze interventie werk je gericht en functioneel aan woordenschatontwikkeling.

Prentenboekpodcast

Neem het prentenboek dat je voorleest op. In de lees- en luisterhoek laat je kinderen tijdens de werkles door het boek bladeren en tegelijk naar het verhaal luisteren. Zo bedien je kinderen in de behoefte van het herhaald voorlezen op momenten dat je ergens anders nodig bent in de klas.

Gesprekken opnemen

Neem gesprekken tussen leerlingen op. Zo krijg je inzicht in de communicatie tussen kinderen tijdens het spelen en werken.

Groep 3

Veel van bovenstaande toepassingen gelden ook voor groep 3; echter leren kinderen in groep 3 pas echt lezen.

Lees- & luisterhoek

Het voorlezen van verhalen in groep 3 blijft waardevol, net als het herhaald voorlezen. Neem het voorgelezen verhaal op, net als bij kleuters, en bied kinderen het verhaal aan in de lees- en luisterhoek in de klas.

Hardop voorlezen

Hardop voorlezen is héél belangrijk, maar zet een stap extra. Neem het voorlezen op en laat kinderen naar zichzelf luisteren. Door dit te doen hoort het kind hoe het voorleest. Door het voorlezen vast te leggen en terug te luisteren groeit het zelfvertrouwen. Bovendien ontdekken kinderen waar ze zich kunnen verbeteren. Na verloop van tijd hoort een kind echt dat het vooruit gaat. Dit is goed voor de motivatie en het leesplezier.

Praat over boeken

Laat kinderen gesprekken voeren over wat ze samen lezen. Neem ze op en luister er samen naar terug en praat over taalgebruik en de woorden die ze kiezen.

repocase opnamerecorder
Lesmateriaal
Repocase - opnamerecorder

Middenbouw (4, 5 en 6)

In de middenbouw gebruik je de repocase voor de volgende doeleinden:

De boekbespreking of boekenbeurt

Laat kinderen praten over boeken die ze lezen, gedichten en fragmenten voordragen en deel ze onder leerlingen ter inspiratie; zo creëer je een interne leescultuur en boekpromotie. In kleine groepen leren kinderen op een veilige manier presenteren als tussenstap naar de presentatie voor de groep. Kinderen met dyslexie en andere lees- en taalproblemen oefenen en trainen door het herhaald in te oefenen.

Voordrachtslezen

Het leren voordragen van teksten leert kinderen een tekst over te brengen. Een gedicht lees je anders voor dan een nieuwsbericht. En voorlezen gaat ook weer anders. Door het op te nemen en terug te luisteren creëer je een empathische spiegel voor het inlevingsvermogen dat kinderen ermee ontwikkelen.

Hoorspel uitvoeren

Voer met kinderen een bestaand hoorspel uit. Leer kinderen door middel van een rollenspel en geluiden andere kinderen te vermaken. De theater- en toneelleesboeken zijn daarvoor zeer geschikt. Kinderen leren wat een dialoog is in een script en dat je samenwerkt aan één verhaal met ieder één of meerdere rollen.

Interviewen

Leer kinderen goede interviewvragen bedenken. Laat ze een interview opnemen en bespreek samen de opname. Zo praat je over de gestelde vragen en antwoorden en ontdek je welke vragen er missen. Kinderen ontdekken de functie van open en gesloten vragen door deze zelf te stellen en te horen wat dat oplevert. Zo voer je ook het gesprek over ‘wat zeg je’ en ‘wat bedoel je’. Het is voor jou duidelijk wat er is verteld, maar hoe zit het met de luisteraar? Laat anderen het horen en bespreek dat met elkaar.

Bovenbouw (6, 7 en 8)

In de bovenbouw gebruik je de repocase voor de volgende doeleinden:

Schrijven en podcasts

Leer kinderen hoe je een verhaal vertelt en goed voorbereidt. Alles letterlijk uitschrijven is goed, maar kun je het ook a.d.h.v. steekwoorden vertellen. Als kinderen een podcast voorbereiden is repetitie belangrijk en dat kan heel goed met de repocase zonder dat je meteen een hele studio moet opzetten. Door het te oefenen check je of het lang genoeg is. Zo niet, dan moeten leerlingen opnieuw de boeken en schriften in. Via motivatie en betrokkenheid creëer je een vliegwiel van lezen en schrijven.

Leesboeken en podcasts

Net als in de middenbouw bespreek je boeken, verhalen en informatieve teksten in een gesprek dat je opneemt. Het terugluisteren is heel waardevol ook als lezen vanzelfsprekend lijkt in de bovenbouw. Kinderen hebben luisterbegrip nog steeds nodig in de taalontwikkeling en het begrijpend leren lezen.

Hoorspel

Hier creëer je echt schrijfonderwijs. Pak een scène uit een boek en maak er een script van met rollen. Maak eigen geluiden. Dat kan live tijdens het verhaal of je neemt ze vooraf op met de opnamerecorder, zodat je het er later in kan monteren.

Reclame maken

Laat kinderen ontdekken dat reclame een bijzondere wereld is. Leg een radiocommercial eens naast de audio van tv-reclame. Wat voor taal gebruiken reclamemakers? Ontdek dat er naast gewone zinnen vooral veel korte kreten gebruikt worden die aanzetten tot actie. En je maakt de ideale wereld net iets mooier dan de werkelijkheid.

Nieuws lezen en schrijven

Laat kinderen het nieuws lezen, schrijven, facts checken en deze teksten voorlezen en voordragen op de radio. Net als in de schoolkrant, maar dan in audiovorm, leren kinderen hoe het nieuws tot stand komt en dat er altijd sprake is van framing en manipulatie. Dat kan echt nieuws zijn zoals in het jeugdjournaal of de nieuwsbrief. Steeds meer scholen kiezen voor de nieuwsbrief in podcastvorm die vaak beter wordt geluisterd dan de geschreven versie.

Zo ziet de repocase eruit

Benieuwd naar de  repocase?
Vraag een demo aan.

Zet de eerste stap naar een compleet pakket aan basisvaardigheden.

Aan de slag met audio in de klas!

Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Aanmelden voor nieuwsbrief

Wat is het verschil tussen de oorleesbox en de repocase?

De oorleesbox bevat twee kinderkoptelefoons. De repocase is gevuld met één kinderkoptelefoon en extra accessoires waaronder een windkapje voor buitenopnames.

Hoe lang is er garantie op de oorleesbox en de repocase?

Er geldt een garantie van twee jaar bij deugdelijk gebruik. Valschade en kabelbreuken vallen niet onder de garantie. Ook krassen en lichte beschadigingen door dagelijks gebruik zijn uitgesloten van garantie.

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.