Skip to main content

Kinderen delen graag met leeftijdsgenoten wat ze hebben geleerd in een podcast. Dat blijkt uit het onlangs uitgebrachte Kids Podcast Listener Report uitgevoerd door Edison Research en Kids Listen in de Verenigde Staten.

Dit artikel is gebaseerd op Kids Podcast Data shows a route to new listeners.

Baanbrekende bevindingen

De betrokkenheid is groot onder kinderen bij het luisteren van een podcast blijkt uit de cijfers in het vorige artikel. Opvallend detail in die cijfers dat kinderen en ouders aangeven dat de fun-factor bij het leren over nieuwe dingen een belangrijk aspect is om als luisteraar aangetrokken te worden tot podcasts; 37 procent van de kinderen zegt dat ze het leuk vinden om nieuwe dingen te leren. Van de ondervraagde ouders geeft maar liefst 81 procent van de ouders aan dat podcasts leren leuk maakt. Ouders geven aan dit erg belangrijk te vinden. En die feedback komt van ouders van zowel luisteraars als niet-luisteraars.

Meer luisteraars bereiken

Als ouders aangeven dat de fun-factor belangrijk is bij het leren tijdens het luisteren naar een podcast betekent dat ook dat je een nieuwe groep luisteraars eerder naar je podcast kunt trekken. Dit is een eerste aanwijzing dat niet-luisteraars mogelijk wel luisteraar kunnen worden.

Maar liefst drie kwart (75%) van de ouders met kinderen die niet luisteren gaven aan dat ze mogelijk geïnteresseerd zijn in podcasts als:

  • Podcasts leren leuk zou maken;
  • Podcasts kinderen iets nieuws zouden leren.

Ook is het genre een trigger om naar bepaalde podcasts te luisteren. Zo blijkt dat kinderen liefst luisteren naar podcasts die gaan over hun:

  • favoriete tv-programma;
  • favoriete film.

Wat wil het kind?

Als je bovenstaande bevindingen in perspectief zet met de genres waar kinderen naar luisteren, blijkt dus dat kinderen willen leren via podcasts die verband houden met de media die ze al leuk vinden. Daarmee is niet gezegd dat er geen ruimte is voor andere genres, maar het is nu wel de manier om nieuw publiek aan het luisteren te krijgen.

Wat betekent dit onderzoek voor makers en leraren?

Voor de leraar was het al helder dat de podcast een belangrijk aspect is in de taalontwikkeling bij kinderen. Dat kinderen leren als voordeel zien bij het luisteren van een podcast is nieuw. En dat maakt het interessant voor het selecteren van bepaalde podcasts die aansluiten bij het lopende thema in de klas.

Voor veel makers betekent dit dat ze bij het vinden van nieuwe luisteraars aan moeten sluiten op de luisterbehoefte van kinderen. Daarnaast is het belangrijk ook te komen met nieuwe onderwerpen die aansluiten op het huidige curriculum. Als kinderen aangeven te willen leren via podcasts moet je meer kijken naar de educatieve aspecten van je verhaal. Sterker nog, misschien moet elke podcast ontwikkeld worden met het oog op leren. Wat denk jij?

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.