Skip to main content

Steeds meer ouders en hun kinderen ontdekken de podcast en leren naar verhalen te luisteren. Toch is er ook een groep die het moeilijk vindt om alleen maar naar iets te luisteren of het gewoonweg niet wil om welke reden dan ook. In dit artikel ontdek je wat de ingrediënten zijn om kinderen aan de podcast te krijgen.

Eind juli werd er in de Verenigde Staten een baanbrekend rapport gepresenteerd over het luistergedrag van kinderen en gezinnen. Daaruit blijkt dat het bereik van podcasts voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar aanzienlijk groot is. Een verrassende uitkomst is ook dat kinderen aangeven dat ze het een voordeel vinden om te leren tijdens het luisteren naar een podcast.

De hamvraag is dan ook: Wat zijn de succesvolle ingrediënten voor een kinderpodcast en waar moet je als ouder, leraar en maker op letten?

Waarom geen podcast?

Er is aan ouders en kinderen specifiek gevraagd naar waarom kinderen niet zouden luisteren en de podcasts dus links laten liggen. Kinderen die wel luisteren geven onder andere aan iets nieuws te willen horen en leren. Zij luisteren dan weliswaar meerdere keren naar een aflevering, zolang het nieuwe informatie voor hen is.

Waarom luisteren kinderen geen podcasts

De reden dat kinderen (nog) niet luisteren:

 • Kinderen kijken liever naar iets dat ze ernaar moeten luisteren;
 • De voorkeur gaat uit naar een andere vorm van media zoals tv of muziek;
 • Kinderen voelen zich niet genoeg betrokken bij podcasts;
 • Kinderen hebben te korte aandachtsspanne om te luisteren naar podcasts;
 • Kinderen genieten niet van het gesproken woord in audio;
 • Het is voor kinderen moeilijk om alleen naar iets te luisteren.

Leer kinderen gericht te luisteren

Tussen de regels door lees je dat kinderen eigenlijk helemaal niet gewend zijn om alleen maar naar iets te luisteren. Aan de luisteraarskant is er dus nog een hele wereld te winnen. Door gericht te leren luisteren werken kinderen ook aan hun concentratievaardigheden. Als dat thuis en in een klas van jongs af aan goed aangeleerd wordt, raken kinderen eraan gewend.

Wat ook meespeelt is dat er nog weinig podcasts en verhalen voor kinderen zijn. In vergelijking met de Verenigde Staten is Nederland nog een heel klein podcastland voor kinderen. De site Kinderpodcasts.nl telt nu meer dan 110 titels waarvan met beperkte regelmaat nieuwe content verschijnt.

Veel ouders luisteren al podcasts, maar hebben nog niet ontdekt dat er voor kinderen ook een aanbod is. Dus dan behoort het ook niet tot een dagelijkse of wekelijkse routine. En dat is op school net zo. Het doorsnee klaslokaal is niet uitgerust op luisteraciviteiten. Het ontbreekt er vaak aan luisterhoeken, goede akoestiek, geluidsapparatuur en gedegen luisteropdrachten.

En de podcastproducent dan?

Die kan zijn handen uit de mouwen steken, want dit zijn een aantal criteria waar een goede kinderpodcast aan moet voldoen:

 • Kies een onderwerp dat nieuwsgierigheid aanwakkert;
 • Haak aan op bestaande content die kinderen al kennen;
 • Sluit aan op thema’s die in de klas behandeld worden;
 • Zorg voor een gevarieerde verhaallijn;
 • Maak je podcast interactief; geef kinderen een rol door vragen in te laten sturen;
 • Geef kinderen een gerichte boodschap of opdracht mee tijdens of na de aflevering;
 • Stimuleer het lezen door een transcriptie aan te bieden bij elke aflevering.
 • En last but not least; zorg ervoor dat een kind kan ontdekken en leren.

Goede voorbeelden van kinderpodcasts vind je vooral in de Verenigde Staten. WOW in the World bijvoorbeeld is de best beluisterde kinderpodcast in de wereld. Deze producent ontwikkelt daarnaast complete lesprogramma’s die aansluiten op het Amerikaanse curriculum.

Een andere partij is Tumble Media; zij produceren in de basis alléén maar educatieve kinderpodcasts en goed lesmateriaal.

Entertainment én educatie

Naar aanleiding van het laatste onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dus dat entertainment én educatie onlosmakelijk zijn verbonden wat kinderen betreft. De behoefte om te leren, nieuwsgierig zijn en ontdekken hoort bij, en is typisch voor kinderen. Het is een natuurlijke drang om zoveel mogelijk te leren van de wereld waar ze in opgroeien. En als zij zelf ook nog eens uitspreken dat leren een voordeel is bij het luisteren naar podcasts, is dat dus iets wat we met beide handen moeten aangrijpen.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.