Steeds meer leraren ontdekken de impact van audio op het leren lezen en de taalontwikkeling bij kinderen. Audio is immers dé steunpilaar bij de taalverwerving, maar toch zijn de meeste klalokalen niet ingericht op de inzet van audio-activiteiten. En toch krijgen wij steeds vaker de vraag: “Hoe zet ik audio in ten behoeve van mijn onderwijs?” In dit artikel lees je waarom audio belangrijk is en hoe je dit in goede activiteiten toepast..
Spreken en luisteren
Spreken en luisteren doen leerlingen de hele dag; echter de impact van audio op het lezen vergroot je als je op verschillende manieren naar audio ‘kijkt’. Kinderen zijn van nature niet gewend om gericht naar iets te luisteren. Jij als leraar bent de schakel naar het gericht leren luisteren.
Luisteren
De podcast bijvoorbeeld is een mooie manier om kinderen naar verhalen te laten luisteren. Op kinderpodcasts.nl vind je meer dan 115 podcasts met honderden tot wel meer dan 1000 verhalen. Veel podcasts sluiten aan op de thema’s die jij al behandelt in de klas. Leuk voor op de weektaak, maar nog leuker én beter als je met kinderen gericht gaat luisteren naar bepaalde fragmenten en dit ook herhaaldelijk doet. Zo ben je in staat om bepaalde woorden en zinnen te bespreken en heb je een mooie basis om aan woordenschat bij kinderen te werken.
Spreken
Spreken is de grootste uitdaging, want je hebt als leraar en kind te maken met een kloof tussen wat kinderen letterlijk zeggen en eigenlijk bedoelen. Zonder opname kun je hier moeilijk over praten, want kinderen zijn vaak geneigd te zeggen: “Nee, dat zei ik niet zo.”
Met opnamerecorders lukt dat wel. Door opnames van leerlingen samen terug te luisteren zet je letterlijk de taal van het kind even op pauze en bespreek je tijdens of na het luisteren de taal, woorden en zinnen die zij zeggen en bedoelen. Dat is een hele effectieve vorm om aan functionele woordenschat te werken.
Hardop lezen
Hardop leren lezen is een belangrijke interventie voor kinderen om te leren lezen. Dat geldt ook voor het begeleid hardop leren lezen voor kinderen die moeite hebben met lezen. Met een opnamerecorder verbeter je deze oefenvorm, omdat leerlingen met een hoofdtelefoon op zichzelf beter horen lezen. Dit geeft een extra beleving aan de leeservaring.
Zeker als je het later ook terugluistert. Het is de beste feedback voor kinderen. Door dit herhaald toe te passen, zorgt de regelmaat ervoor dat kinderen er aan wennen én zelfverzekerder worden. Ze horen letterlijk dat ze vooruit gaan en dat is weer goed voor motivatie en leesplezier.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wat kan er nog meer?
Hoe kun je nog meer met audio aan de slag in de klas? De mogelijkheden met de juiste apparatuur zijn ongekend. Inmiddels zijn er tientallen scholen die met een complete podcaststudio aan de slag zijn. Op het oog ziet het er misschien ingewikkeld uit, maar de ervaring leert dat de techniek heel gebruiksvriendelijk en je er dus heel intuïtief ermee kunt werken. Zelfs kinderen kunnen er meteen mee uit de voeten. De studiobeleving zorgt ervoor dat kinderen met meer motivatie en betrokkenheid aan jouw onderwijs deelnemen.
Wil je wat kleiner starten dan is de repocase bij uitstek de instapper om dagelijks concreet met audio aan de slag te gaan. En wil je weten welke activiteiten ervoor geschikt zijn? Lees dan zeker de pagina ‘Zo gebruik je de repocase‘ door. Daar vind je diverse activiteiten voor elke groep.
Tips
En zo zie je dat de tijden van het potlood en het cassettebandje al ver achter ons liggen. Audio in de klas kan tegenwoordig zonder gedoe. Heb jij nog leuke tips om met audio aan de slag te gaan? Deel ze hieronder in de reacties.