Skip to main content

Kinderen die opgroeien met kinderpodcasts luisteren op latere leeftijd méér naar verhalen en podcasts dan tieners en jongeren die later audioverhalen ontdekken. Dat blijkt uit het Gen Z Podcast Listener Report van Edison Research en partner SXM Media. Zij deden onderzoek naar luistergedrag onder jongeren tussen de 13 en 24 jaar.

De conclusie uit dit onderzoek komt voort uit een vergelijkbaar onderzoek dat in 2018 werd gehouden. Toen waren jongeren nog veel minder bekend met podcasts. In vergelijking met 2018 is het aantal luisterende jongeren met 57 procent toegenomen.

Leeftijd beïnvloedt luistertijd

Interessant in dit onderzoek is dat kinderen op jongere leeftijd later meer naar verhalen en podcasts luisteren dan jong volwassenen. Deelnemers aan het onderzoek, die als kind naar podcasts leerden luisteren, besteden wekelijks ruim 10 uur en 12 minuten aan audioverhalen. Dat is 4 uur meer dan de 18-plusser die als volwassene de podcast ontdekte.

Luistergedrag kinderen en jongeren

De eerste keer

Jongeren is in dit onderzoek ook gevraagd hoe zij podcasts ontdekten. Onder tieners en jong volwassenen is sociale media van grote invloed. Van de kinderen in de puberleeftijd ontdekte 43 procent via sociale media de podcast. Onder 18-plussers is dat 48 procent.

Onder kinderen liggen die percentages lager (36%), omdat familie en vrienden een grotere invloed hebben op de eerste keer podcast luisteren. Maar liefst 30 procent luistert samen naar kinderpodcasts, terwijl jongeren vaker alleen luisteren, maar wel de podcast ontdekte op aanbevelen van familie of vrienden (16%).

Schermtijd en podcasts ‘kijken’

Met meer luistertijd onder jongeren zou je denken dat schermtijd vermindert, maar dat wordt niet duidelijk in het onderzoek. Wat opvalt is dat YouTube, TikTok en Instagram de belangrijkste kanalen zijn waar podcasts ontdekt worden.

De meeste jongeren (84 %) luisteren naar podcasts met een videoframent. Ruim 70 procent zegt ook actief te kijken als ze naar een podcast luisteren. Een reden is dat ze dan beter begrijpen wat er gebeurt (49%). Ook zeggen jongeren dat ze zich meer betrokken voelen bij de gespreksdeelnemers (45%). Opvallend is dat 82 procent van de jongeren aangeeft dat áls ze luisteren, dat ook het enige is wat ze op dat moment doen.

Waarom luisteren jongeren?

In het onderzoek komt ook naar voren waarom jongeren luisteren als het gaat om zichzelf. De meest genoemde reden is ontspanning (82%). Ontsnappen aan de waan van de dag wordt door 65 procent als reden opgegeven en 56 procent luistert om eigen gevoelens beter te begrijpen. Maar liefst 64 procent van de ondervraagden luistert daarom het liefst naar echte levensverhalen.

De onderwerpen lopen heel erg uiteen, maar de gemene deler is dat 30 procent van de jongeren geïnteresseerd is in zelfontwikkeling en welbevinden. Ook zoeken zij vooral diepgang in onderwerpen (84%) en zoeken ze naar inzichten die je niet hoort in traditionele media (74%).

Conclusies

Er zijn een aantal interessante conclusies voor makers, leraren, ouders en andere media-opvoeders.

De leraar, ouder en jongerenwerker

Belangrijk is dat kinderen van jongs af aan goed begeleid worden bij het luisteren naar podcasts. Het samen luisteren naar kinderpodcasts bevordert de sfeer in klas en gezin en draagt bij aan meer zelfvertrouwen en het welbevinden, bleek ook al uit ander onderzoek. Interactie is daarbij het toverwoord. Praat samen over de onderwerpen die aan bod komen en geef kinderen ruimte om hun ideeën en gevoelens daarbij te ventileren. Leer kinderen ook op verschillende manieren te luisteren. Het gaat niet alleen om naar wat je luistert, maar ook hoe je luistert. Daarmee help je kinderen in de ontwikkeling van empathie en het leren beleven van verhalen in leesboeken.

Makers

De verhalenverteller en de presentator hebben een belangrijke rol om jongeren geïnteresseerd te krijgen én te houden. Zorg dat het onderwerp aansluit op de belevingswereld van jongeren. Zij zijn hoofdzakelijk op zoek naar tips en advies in de zoektocht naar zichzelf. Begrijp hoe jongeren zich bewegen in sociale media en speel daar verantwoord op in. Zichtbaarheid is dé manier om jongeren te bereiken. Houd je jongeren ook vast als luisteraar, dan benut je dé uitgelezen kans om kinderen en jongeren voor de lange termijn aan je binden als trouwe luisteraar.

Wat betekent dit voor Nederland?

Het aanbod kinderpodcasts (115<) groeit, maar staat totaal niet in verhouding met het aanbod voor volwassenen (18.000<). Binnen de doelgroep kinderen en jongeren zijn de verhoudingen ook scheef. Voor de jongste kinderen is er al wel wat te kiezen, maar richting de puberleeftijd (12-18 jaar) blijft goed aanbod in aantallen achter.

De Verenigde Staten is al veel verder als het gaat om kennis over luistergedrag bij de jongste doelgroep. Ook als het gaat om aantallen. Nederland kende in oktober 2022 18.187 verschillende podcasts, terwijl de Verenigde Staten 1,9 miljoen podcasts noteerde. In verhouding zijn dat in Nederland 10 podcast per 10.000 inwoners tegenover 57 in de Verenigde Staten. Als je die cijfers vergelijkt met het aantal kinderpodcasts in verhouding tot het aantal kinderen (4-18 jaar) in Nederland, is dat cijfer 0,4. Omgerekend 1 podcast op ruim 22.000 kinderen. En dat is natuurlijk veel te weinig.

Luistertip: ‘Spits je Oren!’

Tot slot een luistertip. Naast dat wij de ontwikkelingen rondom audiocontent voor kinderen volgen, maken wij ook de podcast Spits je Oren!, waar Lisa Roozen en Tjeerd van den Elsen van Kinderpodcasts.nl in gesprek gaan met leraren, ouders én makers over kinderpodcasts en de ontwikkelingen in de markt.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.