Skip to main content

Wie al eens geluid- of stemopnames heeft gemonteerd kent natuurlijk het gratis programma Audacity. Het nadeel alleen is dat de software op een stand alone pc moet staan om ermee te kunnen werken en dat gaat dus niet met chromebooks en andere besturingssystemen die vanuit de cloud worden beheerd. Maar er komen steeds meer web based oplossingen om online audio te monteren in je webbrowser. We zetten de populairste gratis online editing apps voor je op een rij.

1. Podcastle

De eenvoudigste methode om een ​​podcast te maken is met Podcastle. Het is een online platform dat podcastmakers en heel veel gebruiksgemak biedt bij het opnemen en het bewerken van opnames. De gebruiksvriendelijke multi-track editor maakt het eenvoudig om audio te bewerken met mogelijkheden zoals automatisch nivelleren, knippen en in- en uitfaden. 

2. Wavacity

Waar lijkt die naam toch op? Juist, Wavacity is een afgeleide van Audacity, de gratis open source audiobewerkingssoftware. De online software lijkt ogenschijnlijk identiek en werkt op dezelfde manier zoals je dat van Audacity gewend bent. Een toplossing voor de installatieproblemen, want je edit voortaan in je internetbrowser.

3. Soundtrap

Soundtrap is een veelzijdige tool en tegelijk eenvoudig in gebruik als het gaat om het maken van podcasts, importeren van eigen geluidsbestanden en het maken van eigen muziek. Op het gebied van samenwerken is Soundtrap een superhandige handige tool. Je kunt met andere gebruikers samenwerken om een ​​podcast te maken, muziek op te nemen en beats te stapelen. Soundtrap is de eerste maand gratis te gebruiken.

4. Editor.audio

Deze audio editor is heel eenvoudig in gebruik, maar tegelijk ook beperkt in de mogelijkheden. Ook hier neem je eenvoudig op in je browser en kun je de opname bewerken. Meer tracks verwerken in een mix kan er niet mee. Deze editor is dus alleen te gebruiken voor het eenvoudige knipwerk.

5. TwistedWave

Deze online gratis versie is voor de meer doorgewinterde editor. Online monteren in TwistedWave is een beetje complex en bewerken gebeurt veel al handmatig. Het is een geweldige keuze voor het combineren van meerdere sporen. Het programma kan volledig via een webbrowser worden gebruikt. TwistedWave is een handige tool met veel functies ingebouwd in de online versie. Je kunt tot 5 minuten gratis audio monteren.

Conclusie:

Podcastle is de meest eenvoudige online tool in gebruik in combinatie met de vele mogelijkheden en zou je al kunnen gebruiken vanaf groep 5 in het primair onderwijs. Echter wil je kinderen goed uitdagen met het leren van complexe vaardigheden? Dan is Wavacity het meest interessant vanaf groep 7 in de bovenbouw tot ver in het voortgezet onderwijs. Wil je ook met muziek aan de slag dan is Soundtrap de beste optie met een abonnement.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over welke middelen je nog meer nodig hebt, om goed van start te gaan met audio in de klas? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.