Skip to main content

Er liggen grote kansen voor kinderpodcasts in de toekomst voor mediaconsumptie. Dat zegt Herbert Codée van deradiopodcast.nl vandaag in Ask me Anything op BNR Nieuwsradio. Volgens de podcastspecialist zijn er nu nog weinig kinderpodcasts, omdat de productie ervan veel tijd kost en er nog nauwelijks een verdienmodel achter zit.

Vanavond worden de Dutch Podcast Awards uitgereikt. Voor organisator BNR aanleiding om te praten over de toekomst van Mediaconsumptie en niet geheel verrast in het bijzonder: De podcast.

Kinderpodcasts

Tijdens het gesprek in Ask me Anything onder leiding van Jörgen Raymann deed podcastspecialist Herbert Codée een interessante uitspraak over kinderpodcasts: “Er ligt een grote kans op het gebied van kinderpodcasts. Daar zijn er nog heel weinig van.”

Hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Sjors Fröhlich merkt daarbij op dat het eigenlijk al heel lang bestaat. “Vroeger in de auto hadden we natuurlijk het cassettebandje met de verhaaltjes die werden voorgelezen als je op de achterbank zat bij je ouders op vakantie. Dat is eigenlijk gewoon podcast.” Volgens Jörgen Raymann zijn dat nu de luisterboeken, maar dan kort.

Educatieve podcasts

Na een vraag van een luisteraar over de beperkte beschikbaarheid van educatieve podcasts gaat het gesprek weer over de doelgroep kinderen en scholieren: “Ze zijn er wel, alleen nog niet zo veel vanwege het werk dat erin gestoken moet worden en er nog geen goed verdienmodel is,” aldus Herbert Codée. Of dat dan een soort schoolradio/podcast moet zijn, laat men in het midden.

Podcast nieuwe realiteit

In het gesprek gaat het veel over de jongste generatie luisteraars die meer kiest voor podcast in plaats van radio. Jongeren luisteren veel meer naar Spotify Apple Music en Deezer. Radio luisteren onder jongeren is eigenlijk nihil,” zegt Dutch Podcast Arward jurylid Michiel Veenstra van Kink. “Maar tegelijkertijd is het ook de groep die je kunt aanspreken met goede podcastprogrammering. Ik wil nú iets horen en ik kies nu wat ik wil horen, dat is wat de nieuwe realiteit is.”

Dutch Podcast Awards

BNR organiseert vanavond voor de tweede keer de Dutch Podcast Awards. Podcasts beluisteren is nog redelijk onbekend. BNR vindt dat de nieuwe manier van radio luisteren een nog breder publiek verdient, omdat maar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders bekend is met het luisteren naar podcasts. Met deze prijsuitreiking wil men de makers een groter podium geven.

De hele aflevering van Ask me Anything luister je hier terug.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.