Skip to main content

Te veel schermtijd verstoort de taalontwikkeling bij peuters ernstig, blijkt uit Australisch onderzoek. Tijdens een studie onder 220 Australische families werden gezinnen met jonge kinderen gedurende tweeënhalf jaar gevolgd met Fitbit-achtige apparaten die de interacties tussen ouders en kinderen meten. Kinderen droegen de armbandjes en maten niet alleen elektronische ruis maar ook de cruciale communicatie tussen ouder en kind.

Het is voor zover bekend het tweede grote onderzoek dat ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen aantoonde.

Meer schermtijd, minder communicatie

Uit de analyse van meer dan 7000 uur aan audiodata blijkt dat er een duidelijk verband is tussen schermtijd en de hoeveelheid taal waaraan kinderen worden blootgesteld. Elke minuut schermtijd op 3-jarige leeftijd heeft een afname van zeven gesproken woorden door volwassenen als gevolg. Het kind zelf mist vijf spreekmomenten en één ouder-kind interactie.

schermtijd

Het onderzoek registreerde een gemiddelde schermtijd van 172 minuten per dag. Kinderen lopen daardoor dagelijks tot 1.139 woorden van volwassenen mis, 843 spreekmomenten en 194 ouder-kind gesprekken, zo stelt het onderzoek.

Ouders opgelet

Onderzoekers doen naar aanleiding van de resultaten een dringend beroep op ouders. Kinderen leren talen namelijk op een hele andere manier dan volwassenen. Als volwassenen een tweede taal leren hebben zij al een moedertaal om op terug te vallen. Je leert dan een nieuwe taal op basis van de taal die je al kent. Jonge kinderen hebben die basis niet, en moeten dus vanuit het niets begrijpen wat jij bedoelt met zinnen als “Kom je aan tafel zitten? Het eten is klaar.” De rol en het gedrag van ouder(s) is daarom van cruciaal belang.

Interactie noodzakelijk

Om nieuwe woorden te leren en te herkennen is directe interactie met volwassenen nodig. Dat bevestigt ook hoofdonderzoeker Mary Brushe in haar onderzoek. “We weten dat de hoeveelheid gesprekken en interactie die kinderen ervaren van cruciaal belang is voor hun vroege taalontwikkeling. Het onderzoek benadrukt dat schermtijd dit mogelijk in de weg staat.”

Het onderzoek toont daarmee ook aan dat ‘technoferentie’ (het binnendringen van technologie in interpersoonlijke relaties) een reëel probleem is. De mogelijkheden voor jonge kinderen om te praten en te communiceren in hun thuisomgeving raakt verstoord”, aldus Brushe.

Schade onderschat

Het is hoogstwaarschijnlijk dat de onderzoekers het schermgebruik in het gezin nog hebben onderschat. In het onderzoek is namelijk het gebruik van mobiele telefoons door ouders in het bijzijn van hun kinderen niet meegenomen. De apparaten pikten alleen ruis op die verband hield met de schermtijd, bijvoorbeeld tv-programma’s, video’s of games.

Adviezen

Naar aanleiding van dit onderzoek volgen een aantal adviezen:

  • Beperk schermtijd tot maximaal één uur per dag;
  • Maak tijd vrij voor schermloze interacties zoals praten, spelen en lezen;
  • Lees voor of luister samen naar kinderpodcasts;
  • En als je samen kijkt en luistert, praat dan samen over de content of zing mee met liedjes. Ook na de show is het gesprek erna van grote waarde voor de taalontwikkeling van kinderen.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.