Skip to main content

Géén dure en ingewikkelde studioapparatuur, maar een eenvoudig kastje met de mogelijkheden van een professionele radiostudio. The RØDECaster Pro is door RØDE in december 2018 op de markt gebracht en maakt met dit apparaat podcasting met professionele studiokwaliteit voor iedereen mogelijk. Wij hebben dit revolutionaire apparaat nu ruim één maand in gebruik en wij zijn laaiend enthousiast.

Schoolradio

In Groot Brittanië is schoolradio al jaren een geïntegreerd medium in het curriculum. Meer dan 430 onderwijsinstellingen maken radio met als doel betekenisvol onderwijs in te richten. Ook daar is radio geen doel op zich maar wordt het ingezet om taal, digitale geletterdheid en mediawijsheid direct toe te passen.

In Nederland is schoolradio relatief onbekend. Buiten het feit dat radio-apparatuur vrij kostbaar is, is de technische kennis om radio te gaan maken ook nog vaak een drempel. Met de RØDECaster Pro is dat nu verleden tijd. Je hebt een beperkte technische basis aan kennis nodig om in de klas te kunnen starten met radio. Schoolradio was nog nooit zo eenvoudig als nu en is dus nu écht heel laagdrempelig voor het onderwijs.

RØDECaster Pro zo bijzonder?

Binnen de radiowereld is de RØDECaster Pro een veel besproken apparaat, omdat het alles doet wat een radiostudio hoort te doen. De stemmen worden via microfoon en processing geoptimaliseerd tot een professionele sound die je gewend bent van radio. Daarnaast heeft RØDECaster Pro interessante verbindingsmogelijkheden om andere apparaten te koppelen zoals pc, tablet of smartphone. Verder is het maken van een opname héél eenvoudig.

Verbonden met de wereld

Wat ons meteen opvalt is een compact bedieningspaneel met een viertal schuiven voor de microfoons en een usb-aansluiting voor een pc of tablet. Onder schuif zes kun je een smartphone aansluiten en onder schuif 7 heb je de mogelijkheid om via bluetooth een apparaat te verbinden.

Bellen via je smartphone

De mogelijkheid om te bellen vinden wij dé innovatie die kinderen en scholen zo veel mogelijk moeten gebruiken. De telefonische verbinding maakt het mogelijk om mensen op afstand te interviewen.

De mogelijkheid om te bellen vinden wij dé innovatie die kinderen en scholen zo veel mogelijk moeten gebruiken.

Natuurlijk is een gast naast je zo veel echter, maar dat maakt het maken van een afspraak wel lastiger. Met de optie om iemand te bellen, zou je specialisten kunnen bevragen als je bijvoorbeeld tijdens het thematisch werken in de onderzoekende fase zit van een project. Om de kwaliteit van het telefoongesprek te verbeteren zou je ook via Whatsapp kunnen bellen of met apps als Slack of Line.

Het is dé manier om de wereld de school in te halen. Kinderen krijgen de kans om met professionals en specialisten in gesprek te gaan en daarom is de belfunctie écht een verrijking om de wereld te verkennen.

Jingles en muziek

De acht gekleurde vierkante pads gebruik je om muziekjes en jingles af te spelen tijdens het opnemen van je podcast of radio-uitzending. Onder elke knop kun je via de computer audiobestanden voorprogrammeren en direct afspelen met één druk op de knop.

Hoe neem je op met de RØDECaster Pro?

Podcasten of een radio-opname maken ging voorheen altijd via een mengpaneel dat aangesloten moest zijn op een computer. Daarin gebruik je software als Audacity of Adobe Audition om mee op te nemen. Vaak moest je de opnames achteraf nog bijwerken om het beter te laten klinken. Met de RØDECaster Pro hoeft dat niet meer.

Plug & Play Record

De computer heb je niet meer nodig om op te nemen, omdat er achterin de RØDECaster Pro een slot zit voor een SD-kaart. Als je op de rode REC-knop drukt wordt de opname meteen op de SD-kaart opgenomen. Na de opname kun je het bestand openen in je pc om het begin en einde netjes af te werken, saven en klaar is Kees.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden, lees dan het artikel over de RØDECaster Pro dat wij eerder schreven in december. Binnenkort komen wij met een video waarin wij het apparaat demonstreren.

Overweeg je radio als medium in te zetten voor betekenisvol (taal)onderwijs en techniek en wil je met leerlingen werken aan mediawijsheid en digitale geletterdheid? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het medium radio in het onderwijs? Volg ons dan op de socials en bezoek regelmatig onze website.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.