Skip to main content

De Podcase is uitgeroepen tot winnaar op de IPON Innovatie Award 2020 in de categorie ‘Innovatie van het leren PO’. De podcase is compacte oplossing voor een popup studio in een trolley waarmee je op elke locatie binnen een kwartier radio en podcastopnames kan maken. In de nog te ontwikkelen podclass of podclassroom is het voor leerlingen en leraren straks mogelijk e-learning programma’s te volgen, lesmateriaal te raadplegen en de benodigde producten te onderzoeken.

In de nabije toekomst komt er ook een volg- en registratiesysteem dat leerlingen en leraren in staat stelt om spreek- en luistervaardigheden te volgen en te beoordelen.

Beredeneerd aanbod

Spreken, luisteren en gesprekken voeren valt onder mondelinge taalvaardigheid, een domein waarvan het in de klas vaak aan een beredeneerd aanbod ontbreekt. Dat blijkt uit de Peiling Mondelinge taalvaardigheid van de Onderwijsinspectie (2019).

  • 40% van de onderzochte scholen heeft geen doelen vastgelegd voor mondelinge taalvaardigheid;
  • Mondelinge taalvaardigheden zijn moeilijker te objectiveren en te beoordelen;
  • Leerdoelen voor mondelinge taalvaardigheid zijn vaak onbekend;
  • En er is een gebrek aan doelgerichte activiteiten met betrekking tot spreken, luisteren en gesprekken voeren.

De voornaamste bevindingen uit het rapport geven de noodzaak aan waarom het onderwijs behoefte heeft aan een beredeneerd aanbod betekenisvolle activiteiten rond mondelinge taalvaardigheid.

Meer leren luisteren

Binnen het domein mondelinge taalvaardigheid is luisteren een aspect dat onderschat wordt in de ontwikkeling bij kinderen. Lezen en schrijven heeft een stevige plek op school, maar spreken en luisteren veel minder. Met name luisteren is een aspect waarvan het leereffect en rendement onderschat wordt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen op basis van luistervaardigheid tot veel meer in staat zijn dan alleen maar lezen.

Kinderen reageren vele malen creatiever op radioverhalen dan op verhalen die ze op televisie voorbij zagen komen.
Bron: https://www.researchgate.net/publication/254787585_Children’s_creative_imagination_in_response_to_radio_and_TV_stories

Mensen herinneren zich na twee weken 2X meer over iets wat ze gehoord hadden in plaats van ze erover gelezen zouden hebben. Bron: https://www.readingrockets.org/article/reading-aloud-build-comprehension

Kinderen kunnen naar aanleiding van het gesproken woord ideeen aangaan die twee tot drie niveaus hoger liggen dan hun normale leesniveau zou toestaan. Bron: https://www.readingrockets.org/article/reading-aloud-build-comprehension

Met bovenstaande bevindingen is de noodzaak om creativiteit te stimuleren duidelijk aanwezig. Daarnaast geef je kinderen de kans alle vijf de zintuigen optimaal te benutten om informatie tot je te nemen.

Media Educatie

Met meer aandacht voor mondelinge taalvaardigheid biedt radio en podcast ook de mogelijkheid om met kinderen media te maken. Digitale geletterdheid en mediawijsheid krijgen volop aandacht, omdat kinderen zelf media maken. Daardoor leren ze hoe media en informatie gemaakt wordt. Deze vorm van media educatie helpt hen een kritische houding te ontwikkelen op het gebied van (nep)nieuws, reclame en andere (des)informatiebronnen.

Heb je aanvullingen of wil je reageren? Laat het hieronder weten. Dit artikel is met de grootste zorg geschreven. Mochten er onjuistheden, tik- en/of spelfouten tegenkomen, verneem ik dat heel graag.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.