Skip to main content

Goed nieuws! Sinds deze week staat Radiorakkers officieel geregistreerd als ‘CRKBO Geregistreerde Docent’. Dat betekent dat wij voor het beroepsonderwijs geen btw hoeven door te berekenen. Als je workshops geeft in het onderwijs hoef je al geen btw te heffen. Voor het beroepsonderwijs is dat anders. Als instelling moet je geregistreerd staan als docent in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Sinds 6 mei staat dus ook Radiorakkers officieel ingeschreven.

Voor welk beroepsonderwijs?

Beroepsonderwijs is onderwijs dat zich richt op een beroep of vak. Dat vraagt een ander toezichtskader en daarom is er voor de btw-vrijstelling een andere regeling. Dit is de letterlijke omschrijving van crkbo.nl:

“De Belastingdienst definieert beroepsonderwijs als ‘onderwijs dat rechtstreeks verband houdt met een vak of beroep’. Hieronder vallen ook ‘diensten inzake beroepsopleiding of herscholing en onderwijs’ gericht op het voor beroepsdoeleinden verwerven of op peil houden van kennis. Naast specifieke beroepsopleidingen en –herscholingen vallen ook meer algemene cursussen om beter te functioneren in een (toekomstige) werkkring onder het begrip beroepsopleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om management-, automatiserings-, taal-, sollicitatie- en ondernemingsraadcursussen.”

Wat valt NIET onder beroepsonderwijs?

Onderwijs primair gericht op het bijbrengen en ontwikkelen van vaardigheden in de persoonlijke levenssfeer, bijvoorbeeld hobbycursussen, een taalcursus voor de vakantie of een opleiding voor het rijbewijs BE.

Wat de laatste alinea betreft, betekent dat werkzaamheden voor cultuurinstellingen, rechtstreeks aan cursisten en entertainment niet btw-vrij zijn. Dat geldt ook voor particulieren, maar daarvan is de btw altijd inclusief.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.