Skip to main content

Vrijdag 31 januari opende wethouder Anke Klein Radio Vrijstaat. Deze digitale werkplaats van De Vrijstaat staat volledig in het teken van podcasts en het gesproken woord. De wethouder schoof aan in de opnamestudio en werd live in de uitzending geïnterviewd door dj Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat). In een tweede opnamestudio maakten de kinderen van het Vrijstaat-KinderKabinet een spannend hoorspel met zelfgemaakte geluidseffecten. Radio Vrijstaat is tot en met 5 april elke zaterdag en zondag open voor publiek. Doordeweeks kunnen scholen, BSO’s en kinderfeestjes er hun eigen podcast maken.

Honderd jaar radio

De radio bestaat 100 jaar en deze rijke geschiedenis komt terug in het radiomuseum. In verschillende settings kunnen bezoekers beleven hoe het radio luisteren door de jaren is veranderd. Verzamel met zijn allen rondom de antieke radio-ontvanger en dompel je in een hoorspel uit de jaren ‘40. Of neem plaats in het bed en luister vanaf je smartphone naar hedendaagse podcasts. In de Kantine kan jong en oud zijn radiokennis testen tijdens de Radio Quiz. Hoe werkt radio precies en welk duo is nog steeds te horen op de radio? Mette (11 jaar): “Ik vond het een hele leuke quiz, maar wel moeilijk.” De styling met plantenbakken en dienbladen van oude lp’s en bekerhouders van cassettebandjes maakt de beleving compleet.

Zelf radio maken

Wil je na al deze inspiratie zelf aan de slag, dan kan dat zeker in Radio Vrijstaat. Met twee opnamestudio’s, alle benodigde techniek en diverse spullen voor het opnemen van geluidseffecten, maak je binnen no-time een fantastisch hoorspel of podcast. Het eindresultaat kun je terugluisteren op de website van De Vrijstaat. En uiteraard delen met je familie en vrienden. Jilles (12 jaar): “De studio leek heel echt. Ik vond het wel gek om mijzelf terug te horen tijdens het opnemen.”

Radio Vrijstaat is een samenwerking met Tjeerd van den Elsen van Radiorakkers. Tjeerd is een expert op het gebied van radiomaken met kinderen. Met zijn achtergrond als radiomaker en als leerkracht in het primair onderwijs is hij de expert om deze digitale werkplaats mee te bouwen. In 2017 werd Tjeerd gekozen tot leraar van het jaar. De vormgeving van Radio Vrijstaat is gedaan door Arianne van Boxmeer.

Radio Vrijstaat van 1 februari t/m 5 april elke zaterdag en zondag te bezoeken om 13 en om 15 uur. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn we ook open op wo 26, do 27 en vr 28 februari. Radio Vrijstaat is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Locatie: De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). Reserveren: www.devrijstaat.nl.

Foto: Thomas Lenden

Heb je aanvullingen of wil je reageren? Laat het hieronder weten. Dit artikel is met de grootste zorg geschreven. Mochten er onjuistheden, tik- en/of spelfouten tegenkomen, vernemen wij dat heel graag.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.