Skip to main content

Op 31 januari opent wethouder Anke Klein de expositie Radio Vrijstaat in Utrecht, een samenwerking tussen De Vrijstaat en Radiorakkers. Doel is kinderen en leraren te inspireren over de mogelijkheden van audio en podcast voor het onderwijs. Deze digitale werkplaats van De Vrijstaat staat volledig in het teken van podcasts en het gesproken woord. Tot en met 5 april is Radio Vrijstaat elke zaterdag en zondag open voor publiek. Doordeweeks kunnen scholen, BSO’s en kinderfeestjes er hun eigen podcast maken.

Twee studio’s

Radio Vrijstaat heeft alles wat een jonge radiomaker nodig heeft: twee opnamestudio’s, twee redactiekamers, een radiomuseum en een radiokantine. Je verovert er de wereld van podcast en laat er vooral je stem horen. Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenter; het komt allemaal aan bod bij het radioprogramma ‘Berichten uit De Vrijstaat’.

Hoe vertel je een goed verhaal? Wat maakt het spannend? In het radioprogramma ‘Verhalen uit De Vrijstaat’ neem je de luisteraar mee in jouw zelfgeschreven hoorspel. Met behulp van geluiden, stemacteren en muziek creëer je een nieuwe wereld binnen de muren van onze studio. Je leert er alle kneepjes van het radiovak.

‘De voorstelling speelt zich af in je hoofd.’

Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat): “Als theatermaker en toneelschrijver was ik onmiddellijk getriggerd door de mogelijkheden van podcast. Want stel je voor, je hebt niets anders nodig dan een verhaal, de voorstelling speelt zich verder volledig af in het hoofd van de luisteraar. Als je luistert wordt je eigen knop van verbeelding opengezet en vertaal je hetgeen wat je hoort naar beelden in je hoofd. In het luisteren naar de radio vind ik de ruimte om mij de verhalen ‘eigen’ te maken, om mij via mijn eigen fantasie te verbinden aan wat er wordt gezegd.”

Expert

Radio Vrijstaat is een samenwerking met Tjeerd van den Elsen van Radiorakkers. Tjeerd is een expert op het gebied van radiomaken met kinderen. Met zijn achtergrond als radiomaker en als leerkracht in het primair onderwijs is hij de expert om deze digitale werkplaats mee te bouwen. In 2017 werd Tjeerd gekozen tot leraar van het jaar.

De Vrijstaat

De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar. Kunst maken, ervaren en beleven is ons motto. Samen met kunstenaars uit diverse disciplines kun je bij ons aan de slag om je creatieve skills te ontdekken en te ontwikkelen. De Vrijstaat is een werkplaats en podium voor iedereen die wil kennis maken met kunst in al zijn vormen.

Openingstijden

Radio Vrijstaat is van 1 februari t/m 5 april elke zaterdag en zondag te bezoeken om 13 en om 15 uur. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn we ook open op wo 26, do 27 en vr 28 februari. Radio Vrijstaat is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Locatie: De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). Reserveren: www.devrijstaat.nl.

Heb je aanvullingen of wil je reageren? Laat het hieronder weten. Dit artikel is met de grootste zorg geschreven. Mochten er onjuistheden, tik- en/of spelfouten tegenkomen, vernemen wij dat heel graag.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.