Als leraar ben je altijd op zoek naar manieren om het leesonderwijs te verrijken en leerlingen te motiveren en te inspireren. Kinderpodcasts over kinderboeken zijn een fantastische aanvulling op je lesprogramma. Ze bieden een nieuwe dimensie aan het lezen en prikkelen de verbeelding van je leerlingen. Ontdek hoe je deze boeiende podcasts kunt inzetten om het leesplezier in jouw klas te vergroten.
De voordelen van kinderpodcasts
Kinderpodcasts hebben een unieke aantrekkingskracht op jonge luisteraars. Ze combineren het vertellen van verhalen met de intimiteit van audio, waardoor kinderen zich volledig kunnen onderdompelen in de wereld van boeken. Enkele voordelen van kinderpodcasts zijn:
- Ze stimuleren de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen;
- Ze verbeteren de luistervaardigheid en concentratie;
- Ze verleiden kinderen tot nieuwe verhalen en genres;
- Ze maken lezen toegankelijk voor kinderen met leesuitdagingen.
Tip: Elke maand verschijnt de Kinderboeken Top 40. Heb jij hem al ontdekt?
Populaire Kinderpodcasts over Kinderboeken
Er zijn tal van geweldige kinderpodcasts die zich richten op kinderboeken. Hier zijn enkele aanraders:
- De Waanzinnige Podcast: Een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar. Na het luisteren zijn jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal dat 1 op de 3 kinderen het boek wil gaan lezen.
- Leesbeesten & Luistervinken: Een podcast waar bijzondere gesprekken ontstaan tussen kinderen en kinderboekenschrijvers. Kinderen vertellen hoe leuk lezen is en presenteren hun eigen BoekenCast Top 5.
- LangLeveLezen: Een serie dagopeningen waarin fragmenten uit boeken worden voorgelezen ter inspiratie voor kinderen.
- De kinderboekenCast: In deze podcastserie hoor je elke maand een auteur iets over zijn of haar boeken vertellen en bespreekt een kind een boek van de desbetreffende kinderboekenschrijver.
Kinderpodcasts in de klas
Hoe kun je kinderpodcasts effectief inzetten in jouw lessen? Hier zijn enkele suggesties:
- Gebruik podcasts als introductie op een nieuw boek of thema;
- Laat leerlingen luisteren naar een podcast en hun reacties delen;
- Combineer het luisteren met creatieve opdrachten, zoals tekenen of schrijven;
- Organiseer een podcast-luisterclub tijdens de pauze of na schooltijd.
Zelf een podcast maken?
Wil je een volgende stap zetten? Dan is het maken van een eigen podcast in de klas een geweldige manier om leerlingen actief te betrekken bij het lezen en hun creativiteit te stimuleren.
Dit is wat je zoal met leerlingen kun doen: Laat leerlingen…
- Hun favoriete boeken kiezen en hierover vertellen;
- Scènes uit boeken naspelen of eigen verhalen verzinnen;
- Interviews houden met elkaar over hun leeservaringen;
- De podcast opnemen, bewerken en delen met anderen.
Leeswonder: Laat kinderen voorlezen en terugluisteren
Wat kinderen ook motiveert is dat ze elke week delen van verhalen hardop voorlezen en terugluisteren. Ze maken tijdens het terugluisteren nieuwe voorleesdoelen voor de week erna. Zo horen ze in korte tijd dat ze vooruit gaat als ze de rest van de week regelmatig (onder andere thuis!) oefenen.
Ontdek de wereld van kinderpodcasts
Kinderpodcasts over kinderboeken zijn een verrijking voor het leesonderwijs. Ze bieden een nieuwe en boeiende manier om leerlingen te betrekken bij verhalen. En zo hun liefde voor lezen aan te wakkeren. Duik in de wereld van kinderpodcasts en ontdek hoe je ze kunt gebruiken om jouw lessen te verlevendigen. Je leerlingen zullen genieten van deze frisse benadering van kinderboeken en geïnspireerd raken om zelf meer te lezen.