Skip to main content

Het gaat goed met Nederlandse kinderpodcasts. Ruim 4 jaar geleden was het aantal Nederlandstalige titels nog op twee handen te tellen. Inmiddels staat de teller op 107. Is dat het exacte aantal? Nee, maar het zijn wel titels die goedgekeurd zijn op Kinderpodcasts.nl als bijdrage aan een vertrouwd luisterplatform voor kinderen, ouders, leraren en andere mediaopvoeders.

Verhalen vertellen

Wat opvalt in het aanbod is dat het in de meeste gevallen draait om verhalen vertellen als gemene deler. Kinderen en mensen houden van verhalen en dat hoor je terug in het audioaanbod.

Kinderpodcasts luisteren

Nieuwe titels als Bedtijdverhalen voor Kinderen, Spooky Wooky en Charlie de Cavia zijn recent aan het aanbod toegevoegd. Ook bestaande titels als Missie Voelspriet en Brul komen met nieuwe afleveringen.

Luisteren en lezen

En de leesboekenpodcasts mogen daar ook niet aan ontbreken. Je ziet dat de combinatie van verhalen luisteren én lezen een goede is. De podcast Leesbeesten & Luistervinken en de Waanzinnige Podcast bestaan al 3,5 jaar en blijven met nieuwe afleveringen komen.

In Leesbeesten & Luistervinken komen kinderboekenschrijvers aan het woord die bevraagd worden door fanatieke lezers als presentator. Ook hoor je elke aflevering een Top 5 kinderboeken in de BoekenCast Top 5. In de Waanzinnige Podcast zijn kinderen aan het woord die vertellen over de verhalen die ze lezen en wat zij daarbij beleven.

Kinderpodcasts hebben de toekomst

Dat de kinderpodcast de toekomst heeft werd vier jaar geleden al voorspeld in Ask Me Anything op BNR Nieuwsradio. Daar werd toen uitgebreid gesproken over de toekomst van mediaconsumptie waar ook heel even de toekomst van kinderpodcasts ter tafel kwam. Inmiddels zien wij aan de pageviews op onze website dat er nog steeds flinke groei in zit.

Pageviews neemt toe

Ondanks dat het aanbod kinderpodcasts nog beperkt is tegenover het aantal volwassen titels doet de kinderpodcast het goed. In een niche die voor veel ouders, leraren en makers nog onbekend is groeien de cijfers jaar op jaar. In 2021 noteerde de website Kinderpodcasts.nl 150.000 pageviews. Vorig jaar was 300.000, nu staat dat aantal op ruim 530.000.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.