Kinderen die regelmatig en vaker per week hardop lezen, worden sneller betere lezers; zo blijkt uit onderzoek. Hardop lezen gebeurt vaak klassikaal in groepjes, maar is dat wel effectief? En slaagt elke leraar er ook in om kinderen van de juiste feedback te voorzien?
In de praktijk lopen er altijd leerlingen vast, omdat de feedback van leraren niet altijd begrepen wordt. Lieveke Driessen (41) is leerkracht in groep 3 op basisschool Voordeldonk in Asten en ziet één van haar leerlingen al maanden worstelen. Tot ze aan de slag ging met de oorleesmethode.
Robotlezer
Elke leerkracht heeft wel eens zo’n leerling in de klas gehad; de robotlezer. Een manier van lezen waarbij het kind moeite heeft met verbuigingen, geen pauzes toepast bij interpuncties zoals, punten, komma’s en aanhalingstekens. Ook herken je de robotlezer aan het monotone stemgebruik die de tekst als één lange zin leest.
Juf Lieveke: “Ondanks dat we al ver zijn met aanvankelijk lezen in groep 3 wilde het vloeiend lezen bij Bart (fictieve naam) maar niet lukken. Ik besprak dat ook meerdere keren met hem, deed hem na en voor hoe het moest. Niets hielp, totdat ik de oorleesmethode inzette.”
De oorleesmethode maakt deel uit van de oorleesbox; een handkoffertje met daarin twee koptelefoons en een opnamerecorder op een klein statief. Sinds de inzet van de oorleesbox gaat Bart met sprongen vooruit, aldus Lieveke: “Bart hoort zichzelf nu tijdens het voorlezen via de koptelefoon en we nemen zijn voorleesbeurt op. Als we samen terugluisteren, praten we over hoe het voorlezen is gegaan. Sinds we dat doen begrijpt hij wat ik bedoelde met ‘lezen als een robot’ en gaat het een stuk beter. Hij leest nu vloeiend mét intonatie. En Bart was supertrots met deze stap!”
Wat is de oorleesmethode?
De oorleesmethode verschilt niet veel van hoe kinderen al hardop lezen in de klas. Het enige verschil is dat ze de voorgelezen tekst opnemen met een opnamerecorder én tijdens het lezen zichzelf horen via een hoofdtelefoon. Het grote voordeel daarvan is dat kinderen zichzelf beter horen voorlezen, ook omdat de koptelefoon omgevingsruis dempt. De échte winst halen kinderen uit het terugluisteren van de opname. Kinderen luisteren dan anders en beter naar zichzelf.
Deze vorm van feedback helpt kinderen kritisch naar zichzelf te luisteren om zo sneller te begrijpen wat er beter kan. In plaats van de leraar te horen wat er niet goed was, doen ze dat nu zelf. Het voelt voor kinderen prettiger als ze zichzelf mogen beoordelen. Met een reeks opeenvolgende voorleesmomenten let een kind beter op de doelen die uit de opname volgen.
Door de oorleesmethode toe te passen merken kinderen dat ze sneller vooruitgaan. En dat draagt weer bij aan leesmotivatie en leesplezier. Lieveke Driessen over de oorleesbox: “Ik denk dat de oorleesmethode elke leerling kan helpen beter te leren lezen. Het opnemen van leesvaardigheid en de taal van het kind is de meest eerlijke en veilige feedback die je een kind kunt geven. Als je dat samen bespreekt gaan kinderen zich vanzelf verbeteren, omdat ze horen hoe ze lezen, spreken en over komen.”
Wil jij ook een oorleesbox in je klas? Bestellen doe je hier.