Skip to main content

De leeshoek en de huishoek in de kleuterklas kennen we wel, maar waar is de luisterhoek gebleven? Met de opkomst van kinderpodcasts en nieuwe technieken voor luisterverhalen komt ook de luisterhoek terug. In dit artikel lees je hoe je een luisterhoek het beste in kan richten.

Waarom een luisterhoek in de klas?

Veel leraren weten dat kinderen bij de taalverwerving heel erg leunen op het gesproken woord en geluid, maar vaak blijft het daarbij. Dit gegeven gaat veel verder dan de gesprekken die al in de klas gevoerd worden.

Niet zomaar willen jonge kinderen steeds weer dat ene boek voorgelezen hebben. Het opnieuw beleven van verhalen is voor hen dé manier om nieuwe woorden te leren. De interactie die jij als ouder en leraar aanwakkert is daarin een cruciaal onderdeel. Diverse onderzoeken tonen aan dat een luister- en taalrijke omgeving van groot belang is voor kinderen in de onderbouw.

De woordenschat die kinderen door die gesprekken en luisterverhalen opbouwen is dé basis om goed te kunnen leren lezen. Daarom is het inrichten van een goede luisterhoek net zo belangrijk als de leeshoek.

Wat is een goede luisterhoek?

Samen luisteren en beleven is het uitgangspunt. Zorg dat kinderen altijd samen kunnen luisteren als die behoefte er is. Met een audiosplitter kan dat tot wel vijf kinderen tegelijk. Plaats de luisterhoek waar ook gelezen mag worden.

Luister- en leestip: Neem het prentenboek op

Kinderen willen steeds opnieuw dat verhaal van de juf of meester horen. Neem je voorleesverhaal op en laat het kinderen in de luisterhoek steeds opnieuw afspelen mét het prentenboek erbij. Zo stimuleer je meteen al een luister- en leeservaring wat goed is voor de taalontwikkeling.

Bijkomend voordeel is dat kinderen naar jou kunnen luisteren; ook als je bij een ander groepje nodig bent voor andere werkzaamheden in de klas.

Waar vind je goede luisterverhalen voor peuters en kleuters?

Online vind je alle kinderpodcasts van 3-6 jaar op Kinderpodcasts.nl. Ook kan je terecht op Jeugdbibliotheek.nl voor de leukste luisterboeken. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van de bibliotheek is er ook Mijn Besties; digitale luisterverhalen die je met een app offline kan beluisteren.

Als kinderen naar verhalen luisteren, doen ze dat zonder scherm. Een manier om schermtijd terug te dringen, woordenschat op te bouwen, creativiteit en empathisch vermogen te ontwikkelen.

Goed van start!

Voor een goede vliegende start van je luisterhoek vind je in onze shop een starterspakket voor peuters en kleuters in groep 0, 1en 2 die aansluiten op de thema’s herfst en Sinterklaas. Ook is er een starterspakket voor beginnende lezers in groep 3/4 hebben we een starterspakket samengesteld.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.