Skip to main content

21 juli 1923 werd de eerste experimentele radio-uitzending gehouden vanuit een houten loods van de Nederlandse Seintoestellenfabriek (NSF) aan de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum. De eerste uitzending begon met een optreden van de Larense Jazzband ingeleid door Willem Vogt. En dat is vandaag precies 100 jaar geleden.

100 jaar radio-uitzending De experimentele uitzending werd in de krant De Gooi- en Eemlander een ‘draadloos concert’ genoemd.  De uitzending was een proefprogramma met muzikale optredens voor een onzichtbaar publiek gehouden in de De Nederlandsche Seintoestellenfabriek. Ieder geluid werd opgevangen door een microfoon en uitgezonden via een ingewikkeld zendermechanisme.

Het proefconcert kon doorgaan dankzij radio-amateur P. Middelraad. Hij stond destijds zijn zenduren af aan de NSF had afgestaan. De avond werd geleid door Willem Vogt, die later een cruciale rol speelde in de oprichting van de Hilversumsche Draadlooze Omroep (H.D.O.), de voorloper van de Algemene Vereeniging Radio Omroep (A.V.R.O.).

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.