Cubiss lanceert in samenwerking met Radiorakkers een unieke podcast over kinderboeken; Leesbeesten & Luistervinken. In deze nieuwe kinderpodcast gaan kinderen in gesprek met hun favoriete kinderboekenschrijver. Na het beluisteren van de podcast begint het pas echt, want er is ook een lesbrief, zodat er ook in de klas over kinderboeken gesproken wordt.
In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal. In de eerste aflevering hoor je Emie (11) en Mieke (11) in gesprek met schrijver Paul van Loon. Met deze podcastserie starten Cubiss en Radiorakkers een lees- en luisteroffensief.
Lees- en luisteroffensief
Leesbeesten & Luistervinken is een initiatief van Cubiss en wordt uitgevoerd in samenwerking met Radiorakkers met als doel dat meer kinderen met plezier gaan lezen. Want wie meer leest, leest beter en wordt daardoor beter in taal. Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel te weinig lezen en dat er op het gebied van mondelinge taalvaardigheid ook meer gedaan kan worden. Hierdoor zijn ze op latere leeftijd minder taalvaardig. Bijna een kwart van de 15-jarigen loopt het risico om laaggeletterd te worden. Een leesoffensief én een luisteroffensief is dus hard nodig.
Lezen, luisteren en mediawijsheid
Met de kinderpodcast Leesbeesten & Luistervinken ontdekken kinderen de verhalen achter hun favoriete boeken en krijgen ze leestips. Bij iedere podcast hoort ook een lesbrief. Hierin gaan kinderen aan de slag met andere belangrijke vaardigheden als spreken en luisteren. Ook mediawijsheid komt aan bod.
Paul van Loon
In de eerste aflevering is het de beurt aan Paul van Loon. De schrijver van onder andere Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus vertelt waarom hij is gaan schrijven en welk boek hem heeft geïnspireerd. Daarnaast geven de kinderen leestips in de boekencast en stellen ze vragen aan kinderenboekenillustrator Rick de Haas. We maken dit jaar nog 5 afleveringen. De eerstvolgende aflevering is met Jacques Vriens.
Heb je aanvullingen of wil je reageren? Laat het hieronder weten. Dit artikel is met de grootste zorg geschreven. Mochten er onjuistheden, tik- en/of spelfouten tegenkomen, vernemen wij dat heel graag.