Steeds vaker wordt er onderzocht naar de verborgen verbanden tussen audiocontent en de ontwikkeling van kinderen. Het Amerikaanse ABF Creative bracht het meest recente onderzoek uit. Er is onderzocht naar de manier waarop kinderen audiocontent verwerken, erop reageren en er voordeel uit halen. De cijfers zijn baanbrekend, maar spreken ook een duidelijke onderliggende boodschap uit: audio kan de toekomst van een kind vormgeven.
Audiocontent geeft vorm aan toekomst kind
Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
- Emotionele impact: 48 procent van de kinderen wordt positiever en gelukkiger na het luisteren naar audiocontent van hun voorkeur.
- Schoolprestaties: 63 procent van de ouders ziet betere cijfers van hun kinderen die worden toegeschreven aan audiocontent.
- Eigenwaarde en geestelijke gezondheid: 70% van de ouders heeft audiocontent nodig om het gevoel van eigenwaarde en de geestelijke gezondheid te vergroten.
“De manier waarop we onze kinderen kennis laten maken met geluid, vormt hun leven op diepgaande en vaak onopgemerkte manieren”, zegt Anthony Frasier, CEO van ABF Creative. “Het onderzoek levert een overtuigend pleidooi voor het op maat gemaakte gebruik van audio. Niet alleen als entertainment, maar ook als hulpmiddel voor persoonlijke groei, mentaal welzijn en educatieve verrijking.”
Kristin J. Carothers, Ph.D., een klinisch psycholoog, die nauw aan het onderzoek heeft meegewerkt, voegde hieraan toe: “Wat we hebben ontdekt is een symfonie van kansen. Het verband tussen audiocontent en verbeterde positiviteit, zelfwaardering en schoolprestaties is een oproep tot actie. Het wordt tijd dat we inhoud creëren die onze kinderen voedt, onderwijst en sterker maakt.”
Meer educatieve audiocontent
Het onderzoek leidt tot fascinerende inzichten en roept op om de kwetsbare en vruchtbare geest van kinderen te beschermen:
- Voorkeuren van ouders: Muziek staat op de eerste plaats in de voorkeuren van ouders voor hun kinderen; educatief materiaal volgt op de voet.
- Keuzes van kinderen: Kinderen luisteren het liefst naar muziek en educatief materiaal dat nauw aansluit bij de wensen van hun ouders.
- De toekomst van audiocontent: 43 procent van de ouders zoekt naar meer educatieve content, en 37 procent wil meer positieve/bekrachtigende boodschappen in audio die het zelfrespect van hun kind positief kunnen beïnvloeden.
“Onze bevindingen vormen een routekaart voor een toekomst waarin audiocontent alleen entertainment overstijgt. Het is een emotioneel, educatief en maatschappelijk middel”, benadrukt Frasier. “We staan aan de vooravond van een verandering van hoe we naar de ontwikkeling van kinderen kijken en de onderzoeksresultaten dwingen ons om het voortouw te nemen.”
Dit onderzoek bevestigt opnieuw de impact van audio op de ontwikkeling van kinderen. Het spoort makers van audiocontent, docenten en ouders aan om dit te erkennen. Ook nodigt het uit om actief deel te nemen aan het maken van audiocontent die relevant en kwalitatief beter is.
Het volledige rapport ‘Sounds of Self-Esteem’ is beschikbaar op de website van ABF Creative. ABF Creative is een bekroond audioproductiebedrijf voor kinderen en gezinnen.