Skip to main content

Ga je komend weekend op vakantie? Het kan dan zomaar zo zijn dat je kinderen een gratis luisterverhaal krijgt voor onderweg als je vliegt vanaf luchthavens Schiphol en Zaventem. De actie is bedoeld om kinderen en hun ouders te wijzen op het belang van lezen in de vakantie. Boekenkoepel CPNB (Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek) en reisorganisatie TUI delen duizenden ‘besties’ uit aan jonge kinderen die op vakantie gaan.

Besties luisterverhalen

De uit te delen Besties zijn poppetjes van Dolfje Weerwolfje en Kolletje & Dirk. Dit zijn twee populaire boekenreeksen onder jonge kinderen. In het kartonnen figuurtje zit een NFC-chip die correspondeert met een app op je smartphone. Bij verbinding zijn de verhalen te horen. CPNB en TUI hopen dat kinderen en ouders op deze manier op het idee worden gebracht om ook op vakantie te blijven lezen.

Leesdip

Met de actie wil het CPNB de zogenoemde ‘vakantieleesdip’ onder kinderen tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen na de schoolvakantie terug naar school gaan met een lager leesniveau dan dat ze in het schooljaar hadden opgebouwd. Een leesdip in de zomervakantie treft vaak de kinderen die juist al moeite hebben met lezen, stelt directeur Eveline Aendekerk van CPNB. “Leraren zien te vaak dat leerlingen na de vakantie met een lager leesniveau terugkomen in de klas”, zegt ze. “Dat is ontzettend jammer en onnodig. Met dagelijks vijftien minuten lezen is deze leesdip al te voorkomen.”

Eerste kinderboek met podcast: Lavezzi Mysteries

Naar (voorgelezen) verhalen luisteren is een belangrijk aspect bij het leren lezen. Met de opkomst van de kinderpodcast zagen we al dat een aantal kinderpodcasts zijn die kinderboeken bespreken. Vorig maand lanceerden Nathan Rutjes en zijn zoon Lavezzi ook De Lavezzi Mysteries Podcast en het boek Het Verdwenen Meesterwerk, het eerste boek in de reeks van Lavezzi Mysteries.

In dit avontuurlijke kinderboek reis je mee door de tijd naar de wereld van Leonardo da Vinci en los je samen met Lavezzi Rutjes het raadsel van het verdwenen meesterwerk op. De podcast is gratis te beluisteren op Kinderpodcasts.nl.

Laat een bericht achter

Chat openen
Hoi! 👋 Waar kunnen we je mee helpen? Stuur gerust een bericht via Whatsapp.