Aan de slag met audio op de lerarenopleiding voor een beter en volledig curriculum.
Echte OORzaken
Audio is voor kinderen dé steunpilaar in de ontwikkeling van taal, leren lezen, creativiteit en het inlevingsvermogen.
Luisteren naar en het maken van radio en podcasts in de klas verbetert de taalvaardig- heid met méér kennis van de wereld. Verder draagt het ook bij aan minder schermtijd.
Easy: record, play, pause
De impact van audio start met één druk op de rec-knop. Samen een opname herhaald terugluisteren en erover praten doet de rest.
Door diep en gericht te leren luisteren naar eigen en elkaars taalgebruik, woorden en zinnen werk je gericht aan woordenschat en zet je taal echt letterlijk even op pauze.
100% leergarantie en plezier
Binnen één schooljaar bereik je verbeterde leeropbrengsten, méér motivatie, betrokkenheid en leer- en leesplezier.
Digitale vaardigheden, mediawijsheid en burgerschap knoop je via gerichte taaldoelen eenvoudig aan elkaar met een podcast in de klas en verhalen van kinderen.
Organisaties in het onderwijs en de publieke sector gingen je voor
Ontdek de impact en innovatiekracht van audio op het lees- en taalonderwijs. Verbind met taal digitale vaardigheden en mediawijsheid aan elkaar. Zet taal op pauze, luister samen en praat over woorden die het kind bedoelde.
Ons aanbod voor de lerarenopleiding
Workshops
Hieronder vind je ons aanbod workshops voor het basisonderwijs:
Trainingsaanbod
Ontdek hieronder ons complete trainingsaanbod.
- Hoe maak ik een podcast?
- Spreken en Luisteren in de onderbouw
- Impact van audio op taalverwerving
- Luister Samen Lees Beter
- Train de trainer
- Zet taal op pauze
Tjeerd van den Elsen
- 20+ jaar in het onderwijs
- 15+ jaar audiocontent voor kinderen
- Leraar van het jaar (2017)
- Founder Kinderpodcasts.nl
- Innovatie Award (po) | IPON 2020
Hoor jij het goed?
De impact van audio op de taal- en leesontwikkeling bij kinderen is ontzettend groot, maar wat zie je ervan in de klas?
De impact van audio in de klas
Het antwoord op bovenstaande vraag is pijnlijk voor de meeste scholen. Diverse onderzoeken en ook vanuit theorie tonen aan dat het gehoor bij kinderen als ze informatie verwerken. Het is een tussendeur naar het leren lezen.
Samen gericht leren luisteren en podcasts maken in de klas verbetert de mondelinge taalvaardigheid, maakt leerlingen sterker in (digitale) communicatie en mediawijzer.
Basisvaardigheden écht op orde
Leerlingen worden betere luisteraars, sterkere sprekers en bouwen aan meer zelfvertrouwen als ze zelf media maken. Via motivatie en betrokkenheid creëer je voor leerlingen een vliegwiel aan communicatievaardigheden wat een solide basis legt voor de rest van hun leven.
Podcasts in de klas luisteren
Start vandaag al met het luisteren naar kinderpodcasts in de klas. Leuk én leerzaam in een luisterhoek of als opdracht in de weektaak. Op kinderpodcasts.nl vind je in 3 leeftijdscategorieën alle Nederlandstalige producties op één platform.
Sommige kinderpodcasts hebben ook een lesbrief voor in de klas. De waanzinnige podcast en Leesbeesten & Luistervinken bijvoorbeeld gaan over lezen en kinderboeken.
Waarom kies je voor Ears Up?
Onderwijs én media
Wij beschikken over een uitgebreide kennis en ervaring in onderwijs, kinderradio en kinderpodcasts. Hiermee hebben wij het beste aanbod op het gebied van audio educatie in de klas.
Maken = leren
Met onze methodiek knoop je via het vak taal de meeste vakken aan elkaar. Via een geïntegreerd aanbod werken kinderen aan digitale vaardigheden, burgerschap en worden ze mediawijzer.
Meer lees- en schrijfplezier
Met ruimte voor creativiteit zijn er meer gemotiveerde en betrokken leerlingen. Dankzij onze werkwijze creëren kinderen vanzelf een vliegwiel van lezen, schrijven, spreken en luisteren.
Deze scholen en organisaties gingen je al voor
Maak impact met jouw lerarenopleiding
Laat je verwonderen!
Aan de slag met podcasts in het onderwijscurriculum.
Inspiratiesessie, training of workshop op jouw school? Neem direct vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.
"*" geeft vereiste velden aan
Veelgestelde vragen over podcasts in het primair onderwijs
Wat betekenen de nieuwe inzichten voor het curriculum?
De toegankelijke techniek en met de komst van digitale geletterdheid vraagt dit een herziening van het curriculum. De basisvaardigheden moete beter en in de geschiedenis van het onderwijs is het aspect audio een blinde vlek geworden binnen de inzichten die we hebben over de taalverwerving bij kinderen.
Betere kerndoelen
De drie kerndoelen rondom mondelinge taalvaardigheid zijn te summier en vragen om verbetering. En dat start op de opleiding. De toekomstige leraren moeten weten wat de impact van audio is en hoe ze dat goed inzetten in de klas.
Waarom is podcasts maken met kinderen belangrijk?
Als kinderen een podcast maken en ervaren hoe het is om de eigen stem te horen, zijn ze meer gemotiveerd om de voorbereiding goed te organiseren. Ook de betrokkenheid en de samenwerking verloopt beter.
(Be)spreekvaardigheid
Door met kinderen een podcast te maken creëer je een veilige en intieme leeromgeving waarin kinderen zich veiliger voelen. Daarnaast neem je de voordracht op en ben je als leraar in staat om spreekvaardigheid van leerlingen te bespreken op vorm én inhoud. Zo bouw je aan een steviger fundament van woordenschat en begrip.
Hoe luister en maak je podcasts met kleuters?
Ja. De nadruk in de onderbouw ligt over het algemeen meer op gericht leren luisteren en samen praten over waar ernaar geluisterd is.
Interactief luisteren
Interactief voorlezen gebeurt al in de onderbouw, het interactief samen luisteren naar een podcast is relatief nieuw. Ook de luisterhoek komt weer terug in de klas.
Gesprekken opnemen en samen terugluisteren
“Dit heb ik zo niet gezegd.” Vaak is dit het antwoord als je met kinderen wil praten over de eigen spreekvaardigheid. Door gesprekken met kinderen op te nemen voorkom je deze Babylonische spraakverwarring. Je hebt het nu gericht met kinderen over de woorden en zinnen die ze kiezen en bedoelen. Door dat te bespreken bouw je op een functionele manier aan de woordenschat van kinderen.
Hoe luister je een podcast in de klas?
Een podcast in de klas wordt het meest geluisterd via Kinderpodcasts.nl. In Nederland is dat dé verzamelplaats van alle kinderpodcasts die er te vinden zijn.
Zó luister je podcasts in de klas
Veel leraren zetten een podcast op de weektaak met gerichte luisteropdrachten. Ook klassikaal worden podcasts ingezet als inleiding voor een thema of ter verrijking van de les tijdens een project.
Is podcasts in de klas ook geschikt voor het speciaal (basis)onderwijs?
Absoluut. Van blinden en slechtzienden tot en met kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Juist deze doelgroep kinderen met specialistische ondersteuning heeft heel erg baat bij het luisteren en maken van een podcast.