Iedere vrijdagnacht van 2 tot 6 uur in de nacht krijgen luisteraars op NPO Radio 1 de gelegenheid om al hun vragen te stellen en met andere luisteraars op zoek te gaan naar het antwoord. Vrijdag 20 januari jl. midden in de nacht om 2:51 belt Finn (8 jaar) opeens naar Nachtzuster Astrid de Jong. Hij krijgt zijn IPhone 4 niet meer uit de slaapstand.
Radiodeejay Astrid de Jong is blij verrast dat het gesprek met de 8-jarige Finn zoveel positiefs teweegbrengt: “Ik heb heel veel leuke reacties gehad, het gaat zelfs viral op TikTok. Finn was superschattig en het verraste me dat hij heel mondig was.”
Een verrassende wending in de nacht
Tijdens nachtprogramma’s zoals Nachtzuster weet je nooit wat er komen gaat en dat overkwam Astrid dus ook: “Midden in de nacht gebeuren wel eens gekke dingen en bij het telefoontje van Finn spookten er bij mij meteen allerlei vragen door mijn hoofd: Is hij wel 8 jaar? Is het misschien een volwassene met een kinderstem of is het een stemvervormer?”
Op een tijdstip in het holst van de nacht verwacht je geen 8-jarige aan de telefoon en dat zorgde ervoor dat Astrid op allerlei mogelijke manier moest schakelen om het gesprek tot een goed einde te brengen: “Wat me opviel is ook dat zijn ouders niet wisten dat hij die vraag wilde stellen in Nachtzuster. Het was best een lastig gesprek ook, omdat je rekening wil houden met de luisteraar qua taalgebruik. Tegelijkertijd wil je het een leuke ervaring laten zijn voor het kind. Ook dat het antwoord gevonden wordt natuurlijk. Ik zou het trouwens nog leuk vinden als de ouders contact zoeken. Het kan ze in elk geval bijna niet ontgaan zijn nu het fragment zoveel aandacht krijgt.”.
bron: NPO Radio 1
Radiomoment van 2024?
Wat Ears Up betreft is dit nu al het radiomoment van 2024, maar wat leren we van Finn als volwassenen? Luister eens met verschillende “oren” naar wat hier gebeurt.
Allereerst is het in meerdere opzichten heel wonderlijk dat een kind van 8 midden in de nacht zijn wekker zet om dit probleem op te lossen. Dat hij het ook eerder probeerde, zegt iets over de volharding om ‘s nachts in te willen bellen in de uitzending. Los van het feit dat hij het ook aan zijn ouders had kunnen vragen of zelf op internet had kunnen opzoeken.
Terugluisteren
Als je goed luistert hoor je ook dat het bij Finn om meer draait dan alleen het probleem waar hij mee zit. In het gesprek met Astrid de Jong geeft hij aan vaker te luisteren en de uitzendingen ook terugluistert. Hieruit maak ik op dat Finn het heerlijk vindt om naar de uitzending van Nachtzuster te luisteren.
Voor mij persoonlijk is dat heel herkenbaar. Ik zette de radio als tiener altijd aan voor de Mega Top 50 als ik de nieuwe hitlijst bij de platenzaak had gehaald. Ook luisterde ik van plaat tot plaat naar The Breakfast Club. Als kind smulde ik van “50 pop of een envelop”, waar de spanning van ‘Wat kiest de deelnemer?’ mij zo triggerde. Terugluisteren kon toen niet met radio, maar dat deed ik wel met de lp’s en de singletjes die ik kocht.
Verschillende onderzoeken leren ons dat kinderen de behoefte hebben om naar verhalen te luisteren en die ook meerdere keren willen beleven. Finns luistergedrag bevestigt dat, omdat hij zich betrokken voelt bij het programma Nachtzuster en aangeeft uitzendingen terug te luisteren.
Interactie als basisingrediënt voor audiocontent
Wat het radioprogramma “Nachtzuster” bovendien zo goed maakt zijn een aantal ingrediënten. De basis is interactie. Luisteraars krijgen de gelegenheid om bij te dragen aan het programma door middel van de verhalen die ze vertellen en de vragen die bij hen spelen.
Een ander succesverhaal waar interactie aan de basis ligt, is de Ochtendshow op Hallokids Radio: “Opstaan met Arnoud & Mayoni”. Deze twee deejays begonnen bij Efteling Kids Radio en startten hun eigen radiozender toen de Efteling opeens ‘het leven’ van de zender haalde en alle deejays op straat kwamen te staan. Echter geloofden Arnoud & Mayoni in de trouwe fanbase die het duo had opgebouwd. Toen kinderen thuis kwamen te zitten door corona, startten zij juist met de ochtendshow. In die periode hebben zij het aantal luisteraars explosief zien groeien. En dat gaven de deejays vertrouwen om een nieuw radiostation te starten; Hallokids Radio.
De gelegenheid bieden tot interactie is één, maar de luisteraar het podium bieden, is een kunst. Astrid de Jong doet dat ontzettend goed. Met haar manier van luisteren naar de luisteraar creëert zij een sfeer dat als bed dient van vertrouwen. Zij biedt luisteraars écht een luisterend oor in de eenzaamheid van de nacht.
Even terug naar Finn, want er is nog iets wat we leren van dit fragment.
Schermtijd
Zoals je gehoord hebt, klinkt het fragment heel aandoenlijk. Ik wilde de romantische zeepbel van de magie van radio niet meteen doorprikken, maar de aanleiding van dit fragment verdient net zoveel aandacht; en dat is de IPhone 4 waar Finn over beschikt, midden in de nacht, die hij maar niet aan de praat krijgt.
Het terugdringen van schermtijd is al een hele uitdaging, maar dat je als kind ook ‘s nachts over je telefoon kunt beschikken, is geen gezonde ontwikkeling als je het mij vraagt. Los van de straling die de nachtrust beïnvloedt, is het ook de verleiding om spelletjes te spelen en met vriendjes en vriendinnetjes online te kunnen zijn groot.
Beter nachtleven voor kinderen
Kortom, ik denk dat we nog best wel wat te doen hebben als het gaat om het nachtleven van kinderen zoals Finn. Start met een goed verhaal al dan wel of niet met een podcast, vlak voor het slapen. En maak goede afspraken over smartphones wel of niet op de slaapkamer, want een goede nachtrust is de basis voor een succesvolle dag vol van energie.